Kútfúrás engedélyeztetési eljárások

Kiskerti öntözőkút:

Házi vízigények kielégítésére, kizárólag talajvíz felhasználásával az első vízadó rétegből táplálkozó kutak, évente maximum 500 köbméter vízfogyasztásig, a települési önkormányzat jegyzőjének hatósági engedélye szükséges.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jegyzőnél kell bejelenteni a kiskerti kútfúrás igényét. A jegyzőtől kapott űrlapokat a kútfúróval kell kitöltetni, (kútfúró jogosultságát, a fúróberendezés érvényes műszaki vizsgáját kell igazolnia és a készülendő kútról tervrajzot kell készítenie) valamint egy térképmásolatot kell kérni a földhivataltól. A kérelem díja 5000 Ft, melyet illetékbélyeg formájában kell leróni. A földhivatal 4000 Ft. ellenében adja ki a térképmásolatot. A térképen be kell jelölni a fúrandó kút helyét, amit később ellenőrizni kell, EOV. koordináták alapján. Ez azt jelenti, hogy egy kis utánajárás és 9000 Ft. költség megtérítése után elvileg megkapjuk az engedélyt a kútfúrásra.

Azért elvileg, mert a kútfúrás helyszínének is meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. A kút minimum 10 méteres távolságra kell legyen minden épülettől, kerítéstől, utcafronttól.

A kútfúrás megkezdése előtt minimum nyolc nappal a fúrást be kell jelenteni, lehetőséget adva a hatóságnak, hogy esetleg ellenőrizze a munkafolyamatot.

A kút elkészülte után üzemeltetési engedélyt kell kérni, amit automatikusan meg is adnak, ha a kút szakszerűen és a követelményeknek megfelelően készült el.  A kutat használni csak az üzemeltetési engedély birtokában lehet.

 

Meglévő, engedéllyel nem rendelkező kutak fennmaradási engedélye.

A korábban engedély nélkül készült kutakat hivatalossá tehetjük, ha fennmaradási engedélyt kérünk rá. Ha a korábban fúrt kút megfelel a jelenlegi jogszabályoknak, az engedélyezési és üzemeltetési feltételeknek, (tekintettel a kivitelezés és az anyagfelhasználás minőségére, valamint az előírt minimális távolságok is megvannak) fennmaradási engedélyt kaphatunk a hatóságtól.

2018 12.31.-ig beérkezett fennmaradási kérelmeket nem terheli büntetés, (korábban az eljárási díjakon felül büntetést is kellett fizetni a nem hivatalosan fúrt kutakra), így azokat az új kútfúrási költségekkel lehet legalizálni.

#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}