Kútfúrás és környezettudatosság

Kútfúrás és környezettudatosság

Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy egy ivóvíz kút létesítésével tehetünk a környezetünkért.

Vegyük elsőként a PET palackok gyártási folyamatát: Ahhoz, hogy műanyag palackot gyártsanak, műanyagot kell előállítani, ami nyilván energiafelhasználással és káros anyag kibocsátással jár.

Ezeket a legyártott műanyag palackokat plusz műanyag fóliába kell csomagolni hatosával, ehhez is gyártási folyamat szükséges.

Ezeket az ivóvízzel töltött palackokat melyekbe az ivóvíz is fúrt kutakból kerül bele, rakodni és szállítani kell. A szállítás is energiaszükséglettel jár, ráadásul a teherautók, hajók is káros anyagot bocsátanak ki.

A kiürült palackokat szelektív gyűjtőkbe teszik, amelyeket szintén szállítani kell, ami ismét környezetszennyezéssel jár.

Az üres műanyag palackokat fel kell dolgozni ahhoz, hogy újrahasznosíthassák, ami ismét energiafelhasználással jár, nem beszélve arról, hogy a műanyag feldolgozáshoz szükséges gépeket, berendezéseket, valamint a szállításukban résztvevő járműveket is javítani, karban tartani kell. Olajat kell bennük cserélni, elhasznált alkatrészeiket kidobják, majd jó esetben azokat is újrahasznosítják.

Ezek a dolgok minden ember számára ismert tények, csakhogy nem gondolunk bele, egy palack egészséges ivóvízért mekkora árat fizet a környezetünk, ahonnan az ivóvizünk származik. Persze egyetlen emberre vetítve ez a környezetkárosítás nem számottevő, de ha eszünkbe jutna, hogy hány millió ember fogyaszt palackos ivóvizet, a számok máris mérhetőek.

Az öntöző kutaknál más szempontokat veszünk figyelembe. Természetesen elsőként azért furatunk öntöző kutat, hogy a nyári hónapokban megtakarítsuk az öntözés költségeit.

Ha azonban belegondolunk, egy öntözőkút fúrásával is hozzájárulunk környezetünk megóvásához.

Először is nem kell az egyébként drága ivóvizet öntözésre pazarolnunk, így az el nem használt vezetékes ivóvizet nem kell tisztítani, nem kell a háztartásokba energiafelhasználással eljuttatni.

A fúrt kútból öntözött növényeink nem kapnak a vezetékes vízben megtalálható klórból sem. Ez nem csak azt jelenti, hogy a növény jobban érzi magát a klór mentes víztől, hanem azt is, hogy az öntözésre el nem használt vezetékes vízhez nem kell adni klórt sem.

Aki kutat furat, legyen az öntözőkút vagy ivóvíz kút, mindenképpen hozzájárul környezetünk megóvásához.

#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}